O poveste?

Ma urmareste un gand uneori, nu stiu daca sa-l urmez sau nu. Gandul s-a nascut in urma unei mici experiente ciudate in jurul varstei de 17 ani am vazut o minge de foc in jurul orei 24.00 nu mai mare decat una de handbal, nu stiu sa precizez altitudinea la care era probil pentru ca a trecut exact pe deasupra mea si nu am avut un punct de reper. Din grupul de 5-6 tineri care eram in acel moment asezati in cerc doar eu am observat acest zbor la o viteza destul de redusa. Tin minte ca ma asteptam sa fie un mic cutremur sau zgomot, dar nu s-a intamplat nimic.
Uneori ma gandesc sa urmez acea directie de zbor dar inca nu am reusit.


duminică, 13 februarie 2011

Titanicul


ata acum o alta coincidenta bizara din literatura, care la timpul sau a adus multe neplaceri autorului. Este vorba de scriitorul englez Morgan Robertson, care in 1898 a publicat in Anglia cartea “Zadarnicie“. Autorul descrie intr-o naratiune plina de fantezie si verva constructia celui mai mare transatlantic realizat vreodata, botezat “Titan”. Dreptul la prima traversare a Atlanticului pe aceasta nava uimitoare l-au avut numai persoanele marcante ale Europei si Americii. “Titanul” din roman a pornit in prima sa cursa avind la bord 2.000 de persoane, dar intr-o noapte rece de aprilie s-a lovit de un iceberg si s-a scufundat, provocind moartea majoritatii pasagerilor.

Dupa 14 ani, numele putin cunoscut al lui Robertson si dramaticele intimplari din romanul sau au aparut pe prima pagina a ziarului “Times“, alaturi de stirea despre scufundarea tragica a vasului “Titanic”, la 15 aprilie 1912. Analogia dintre actiunea romanului si tragedia care a avut loc in realitate era uimitoare. Dimensiunile “Titanului”, imaginate de scriitor, si cele ale “Titanicului” real erau aproape identice: ambele aveau cite patru cosuri si cite trei elice; lungimea “Titanului” era de 260 m, pe cind cea a “Titanicului” de 268 m; puterea motoarelor si viteza ambelor nave erau, respectiv, de 55.000 CP si 25 de noduri pe ora. Atit “Titanul”, cit si “Titanicul” aveau la bord bogatasi si reprezentanti ai protipendadei de pe cele doua continente – Europa si America; din cei 2.200 de pasageri ai “Titanului” au pierit majoritatea, iar din cei 2.000 urcati pe “Titanic” s-au salvat doar 700. Catastrofa a avut loc in urma ciocnirii, in ceata, a vasului cu un iceberg, in ambele cazuri evenimentul avind loc in luna aprilie.

Analogia era intr-adevar izbitoare si, la scurt timp dupa naufragiu, Robertson a inceput sa primeasca scrisori de amenintare de la vaduvele si de la rudele celor care pierisera in catastrofa “Titanicului”, blestemindu-l si numindu-l geniul raului. Romanul sau “Zadarnicia” nu s-a mai reeditat niciodata, iar numele autorului a fost dat uitarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu